karantene i Japan og noen tanker.
Først, takk for alle hyggelige tilbakemeldingene. Det er veldig hyggelig at så mange leser mine korte reisebrev.
Her i Japan flyr tiden sannelig fort selv om jeg nok tilbringer 21 timer i døgnet inne på mitt 17kvm store hotellrom, men det hindrer meg ikke til mange små gåturer. I går kveld gikk jeg til Tokyo Station i jakten på et blinkskudd (bilde) og jeg ble fornøyd med resultatet.
Som jeg nevnte i går så er en av ulempene her språket uten at det er et stort problem i seg selv, men i denne Covid-19 tiden liker jeg å følge med og holde meg oppdatert på hva som skjer i Japan og ellers i verden.
Tv ’n på rommet har sikkert 40 kanaler og av disse er det kun CNN som sender noe på engelsk. Men det er her jeg må berømme helsemyndighetene i Japan. Siden jeg er underlagt “Airport in Chuo-ward Public health center in Tokyo” må jeg daglig rapportere min helse til dem.
To ganger om dagen sender jeg en e-post med min kroppstemperatur og om jeg har noen symptomer. Det tar ikke mange minuttene, men jeg ble imponert når jeg fikk e-post fra dem første gang. Dette forteller meg at de tar oss innvandrere seriøst og at de ønsker å være sikre på vår helse før vi slippes ut og kan leve som vanlig i Japan. Men som en god japaner så beklager de ulempene dette måtte medføre meg, at jeg må bruke av min tid til dette. «We apologize for the inconvenience, but in principle we will not reply if there is no physical condition, and we will contact you if there is a confirmation”.
Håper de har noe tilsvarende i Norge for å ha kontroll på alle som kommer fra utlandet.
Ved siden av dette så har de en infoside der vi kan gå inn for å få vite siste status på utviklingen av pandemien på engelsk. Når jeg først nevner status så går Tokyo regionen inn under noe de kaller for «State of emergency» fra og med førstkommende fredag.
Dette innebære flere restriksjoner. Ingen alvorlige restriksjoner foruten at spisesteder og øl sjapper stenger tidligere. Man skal helst begrense uteaktivitet, men kun som en anbefaling. Denne begrensingen skal vare til 7. februar Dette vil si at man skal prøve å unngå å være ute etter kl. 20 på kvelden.
Jeg nevnte ordet ølsjapper og jeg var ikke klar over at japanerne var så glade i øl. De nyter sin øl etter en lang arbeidsdag sammen med sine kollegaer. Ikke mange damer å se i disse ølsjappene, derimot sitter damene på vinbar og tar seg et glass vin.
Det er godt å se at de nyter liver og prøver å leve som normalt under pandemien. Et viktig fundament er det sosiale så de tviholder på det.
Jeg vil når min karantene er over den 17. januar over, flytte til en annen bydel nærmere stedet jeg skal jobbe i. Jeg flytter nok til en bydel som heter Ikebukuro, kun 15 min unna med tog fra her jeg bor nå.
Min intensjon var opprinnelig å leie en leilighet, men etter å ha gått noen runder med meg selv har jeg kommet frem til at jeg nok bor på hotell hele mitt opphold i Japan. Føler meg tryggere om det skulle bli en nedstenging og skulle jeg bli syk, er det bare å ringe resepsjonen.
Jeg føler fortsatt ikke på rastløsheten og nyter godt av mitt eget selskap. Jeg tipper at slik blir det hele mitt opphold og det gjør meg ingenting å være alene. Jeg hadde aldri kunne tatt på med slike oppdrag om jeg ikke kunne klare å spise alene, dra på tur alene eller bare nyte et glass eller to på restaurant. Jeg føler med absolutt heldig som kan få reise ut i verden i disse tider på jobb.
Mange har spurt hvor lenge jeg blir her i Japan. Tanken og intensjonen er pr i dag å reise hjem igjen i begynnelsen av april. Jeg skal jobbe med undervisning innen luftfart og det ser jeg frem til.
Det blir tid til fritid også så jeg håper å få med meg Kirsebærblomstringen, "Sakura" som er en av Japans årlige høydepunkter i slutten av mars før hjemreise.
Rundt 90 millioner japanere er buddhister, og en av buddhismens grunnleggende ideer er at livet er forgjengelig. Derfor er kirsebærblomstringen nettopp et symbol på dette. Blomstringstiden gir mulighet til å reflektere over naturens skjønnhet og livet i alminnelighet. Men kirsebærblomstringen har også en annen betydning.
Den er også symbol på en ny begynnelse, da både det japanske skoleåret og finansåret begynner den 1. april.